Declarația de presă a Președintelui Maia Sandu după semnarea Declarației Summitului de la Batumi

19 iulie 2021, Batumi, Georgia

 

Stimată Doamnă Președinte Zourabichvili, Domnule Președinte Zelenskyy, Domnule Președinte Michel, distinsă audiență,

Este o plăcere și o onoare să fiu astăzi, aici, la Batumi, printre buni vecini, parteneri și prieteni, pentru a discuta despre modul în care putem consolida cooperarea trilaterală dintre țările noastre în ceea ce privește integrarea europeană.

Participarea noastră la cea de-a 17-a Conferință Internațională de la Batumi, care s-a afirmat ca o platformă strategică pentru consolidarea relațiilor dintre UE și statele partenere din est, reprezintă o ocazie excelentă de a evidenția importanța politicii Parteneriatului Estic pentru țările noastre, precum și de a ne reitera angajamentul de a lucra împreună pentru un viitor european pașnic, democratic și prosper.

Aș dori să încep prin a clarifica un lucru - Parteneriatul Estic este un succes major pentru țările noastre.  La nivel colectiv, acesta a îmbunătățit semnificativ vizibilitatea noastră în Europa și ne-a ajutat să accesăm instrumente suplimentare care ne ajută să facem față unor provocări comune, cum ar fi pandemia Covid-19, securitatea energetică, amenințările hibride, problemele de mediu și cele climatice. În această privință, este de netăgăduit valoarea adăugată a unui cadru consolidat al Parteneriatului Estic.

În același timp, la nivel individual, cele trei state au semnat Acorduri de Asociere și Acorduri de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător care reprezintă și astăzi coloana vertebrală a agendelor noastre naționale de reformă și au deschis noi oportunități de piață pentru afacerile din statele noastre. Am liberalizat regimurile de vize cu UE, ceea ce permite cetățenilor noștri să călătorească liber în țările europene. Și am intensificat dialogurile politice pe teme importante pentru fiecare dintre statele noastre. Aceste realizări constituie pași importanți în urmărirea aspirațiilor noastre europene și, în același timp, ne permit să identificăm legături mai strânse cu UE în baza unui cadru consolidat.

Pentru Moldova, DCFTA a adus noi oportunități pentru schimburi comerciale mai intense, pe care afacerile din țara noastră încă le explorează. În acest an, 52% din exporturile noastre agroalimentare și 78% din exporturile neagricole merg către UE. De peste 7 ani, moldovenii pot călători liber în spațiul Schengen. Mulți moldoveni au dobândit noi competențe în timp ce călătoreau, studiau sau lucrau în Europa și au adus acasă experiențe și idei noi.

Astăzi, împreună cu prietenii noștri georgieni și ucraineni, am împărtășit opiniile cu privire la următorii pași pe care țările noastre i-ar putea face pentru a consolida și mai mult Parteneriatul Estic. Am discutat despre modul în care ne putem îndrepta spre o integrare mai profundă cu UE, ca țări care doresc să construiască Europa la ele acasă, dar și să devină într-o bună zi parte a familiei europene.

Propunerea Comisiei privind o agendă reînnoită de redresare, reziliență și reformă pentru toți partenerii săi estici, susținută de un plan economic generos de 2,3 miliarde de euro și de un potențial de mobilizare a unor investiții de până la 17 miliarde de euro, este o veste excelentă pentru țările noastre, care doresc să extindă și să aprofundeze relațiile cu Europa.

Această propunere deschide multe posibilități de colaborare cu UE, dar și între noi, cu scopul de a aborda provocările actuale și a aprofunda integrarea noastră economică cu UE. Suntem pregătiți să explorăm aceste noi oportunități, în timp ce continuăm implementarea Acordurilor noastre de Asociere, care pun bazele consolidării asocierii noastre politice și a aprofundării, în continuare, a integrării economice cu Uniunea Europeană.

Suntem conștienți, în această privință, că primii și cei mai dificili pași se fac acasă. Consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept, asigurarea responsabilității și independenței sistemului judiciar, consolidarea instituțiilor anticorupție și restabilirea încrederii cetățenilor în stat, sunt esențiale pentru a debloca potențialul nostru neexplorat cu UE, dar și cu restul lumii. Aceste reforme sunt o necesitate care nu poate fi ocolită sau amânată. În acest sens, salutăm principiul "more-for-more" al UE și principiul condiționalității. 

Declarația Summitului de la Batumi, pe care am semnat-o astăzi pune în evidență angajamentele noastre în acele domenii în care dorim să obținem mai mult și reafirmă dorința noastră comună de a adera la Uniunea Europeană în baza unei abordări bazate pe merit.

Împărtășind aceleași valori de respect pentru statul de drept, democrație și drepturile omului și fiind angajați să depunem eforturi pentru a ne consolida democrațiile, credem că avem potențialul să contribuim la transformarea UE într-o uniune mai puternică - o uniune care creează, o uniune care inovează și o uniune care îi susține pe toți.