CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursuri și mesaje

Discursul Președintei Maia Sandu la ceremonia de comemorare a civililor uciși la Bucea

Stimate domnule Președinte Zelenskyy, Domnilor prim-miniștri, Oameni curajoși din Bucea, Astăzi, eu, dar și oamenii din Moldova suntem alături de comunitatea globală în amintirea terorii provocate în orașul Bucea în urmă cu un an. Admirăm curajul și hotărârea apărătorilor care au alungat invadatorii ruși. Onorăm și deplângem victimele nevinovate - bărbați, femei, părinți și copii - sute de oameni uciși, mulți alții violați, torturați sau traumatizați.

Declarația de presă a Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić

Stimată doamnă Secretar General, mă bucur să vă revăd la Chișinău. Bine ați revenit. Am discutat azi cu doamna Secretar General Burić despre agenda de cooperare între Republica Moldova și Consiliul Europei, despre proiectele sprijinite de Consiliul Europei în țara noastră, precum și despre mersul reformelor, în contextul crizelor multiple cu care ne confruntăm.

Declarația de presă a Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, după întrevederea cu Președintele Consiliului European, Charles Michel

Stimate Domnule Președinte Charles Michel, bine ați revenit la Chișinău. Dragi cetățeni, Astăzi, am deosebita plăcere de a fi alături de Președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a sublinia angajamentul Republicii Moldova și susținerea Uniunii Europene pentru parcursul european al țării noastre. Integrarea europeană este unicul drum care asigură supraviețuirea Moldovei ca țară liberă și prosperă. Este unica șansă ca moldovenii să trăiască în libertate, în pace și în bunăstare în casa lor.

Discursul Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în plenul Parlamentului: În 2030 Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene

Domnule Președinte al Parlamentului, Stimați deputați, Dragi cetățeni, În 2030 Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene. Acum este șansa noastră reală de a deveni membru cu drepturi depline a familiei europene. Avem susținerea statelor UE. Moldovenii au ales calea europeană, dar cât de repede vom ajunge acolo depinde de noi toți.

Mesajul Președintei Maia Sandu de Ziua Memoriei și Recunoștinței, cu prilejul comemorării eroilor căzuți în conflictul armat de la Nistru

Stimați concetățeni, Dragi veterani, Azi marcăm Ziua Memoriei și Recunoștinței. Îi cinstim pe cei care au luptat pentru apărarea independenței țării noastre. Pe cei care și-au sacrificat tinerețea, sănătatea și chiar viața pentru a apăra independența și integritatea Moldovei, într-un război nedrept și inegal cu armata rusă și cu trupele de mercenari, care au însoțit-o. Suntem alături de rudele eroilor, de părinții lor îmbătrâniți, de văduvele și copiii care au pierdut oameni dragi în luptele de la Nistru.

Declarația de presă a Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Președinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou

Stimată doamnă Președintă Katerina Sakellaropoulou, În primul rând, vă rog să acceptați sincerele mele condoleanțe în legătură cu tragicul accident care s-a întâmplat noaptea trecută în Grecia. Gândurile noastre sunt astăzi alături de Dumneavoastră, de poporul elen și de cei care și-au pierdut oameni apropiați în acest accident. Vă rog pe toți să începem această conferință de presă prin a ține un minut de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața în acest tragic accident.