CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesaj la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Republican al Etniilor „Unitate prin diversitate”

Republica Moldova este o țară cu tradiții seculare de conviețuire în armonie și înțelegere a diferitelor etnii. Strămoșii noștri ne-au transmis în codul genetic capacitatea de a fi buni și primitori, deschiși și prietenoși. Punând în prim-plan personalitatea omului, indiferent de naționalitate, crez, limbă, valori etc., ospitalitatea moldovenilor a devenit, în timp, proverbială.

Actualmente țara noastră este locul unde trăiesc în pace moldoveni și români, ruși si ucraineni, bulgari și găgăuzi, evrei și armeni, romi și polonezi, azeri și georgieni.

Reprezentanții acestora și ai altor popoare participă anual la Festivalul Etniilor „Unitate prin diversitate”, ajuns la cea de-a XVI-a ediție, care este o posibilitate oportună de a-și exprima identitatea etnică, culturală, lingvistică și religioasă, pentru a transmite tradițiile neamului din care își trag obârșia.

Istoria statului nostru e scrisă nu doar de moldoveni. Personalități marcante de varii naționalități și-au lăsat amprenta în cele mai diverse ramuri ale vieții social-politice și culturale a țării, ceea ce demonstrează că suntem cu toții un popor și edificăm un viitor comun.

Perioada deloc ușoară pe care o parcurgem, cu fluctuații de ordin politic, social, economic, ne face, cu certitudine, mai uniți.

Vă îndemn să luăm o poziție civică matură în problemele care vizează respectul reciproc, toleranța față de limba, cultura, religia și confesiunea fiecăruia, contribuind plenar la consolidarea Patriei noastre independente și suverane – Republica Moldova.

Vă urez tuturor sănătate și fericire, succese și bună dispoziție astăzi și întotdeauna!