Mesajul președintelui Nicolae Timofti cu ocazia aniversării a 25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan
Stimaţi veterani,
Acum 25 de ani, pe 15 februarie 1989, trupele armatei sovietice s-au retras din Afganistan.
Intervenția militară a URSS în această țară din Asia Centrală, condamnată cu fermitate de comunitatea internațională, a avut consecințe dezastruoase: o țară în ruine, peste un milion de victime în rândul populației civile și sute de mii de refugiați.
Politica expansionistă a Uniunii Sovietice a forțat sute de mii de tineri, înrolați în armată, să lupte într-o țară străină, departe de casă, pentru o cauză falsă. Peste 13 mii dintre ei au căzut pe câmpul de luptă. Printre ei și 300 de compatrioți de-ai noștri.
Mamele a mii de tineri moldoveni, înrolați în armata sovietică, se rugau lui Dumnezeu ca feciorii lor să pășească din nou pragul casei părintești vii și nevătămați. În acea perioadă nu exista o tragedie mai mare în satele din Moldova decât vestea unor noi sicrie de zinc în care se găseau corpurile neînsuflețite ale băieților noștri.
Comemorăm astăzi victimele acelui război inutil și nedrept.
De asemenea, ne exprimăm respectul față de faptele de vitejie ale celor peste 10 mii de tineri moldoveni care, urmând jurământul depus, au luptat în Afganistan.
Principalul învățământ al războiului din Afganistan este că nicio ideologie nu poate fi impusă unui popor prin forţa armelor.
O încercare de a ni se impune și nouă valori străine s-a întreprins în 1992. Atunci mulţi dintre Dumneavoastră, veterani ai războiului din Afganistan, ați luptat cu arma în mână pentru integritatea țării.
Fiecare popor este făuritorul propriului destin și fiecare stat are dreptul suveran de a-și alege viitorul.
Noi suntem un popor pașnic. Nu am purtat războaie de cotropire și nu am dorit rău niciunui popor. Statutul de țară neutră, stipulat în Constituție, reprezintă o dovadă în acest sens.
Dragi veterani,
Mulți dintre Dumneavoastră ați stat la baza creării forțelor armate și structurilor de asigurare a securităţii naţionale. Experiența Dumneavoastră este necesară în prezent pentru educarea tinerei generații. Trebuie să le cultivăm tinerilor patriotismul, devotamentul, curajul şi bărbăţia.
Vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru calitățile de care aţi dat dovadă şi Vă doresc multă sănătate, prosperitate şi frumoase realizări întru binele Republicii Moldova.