CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președinta Maia Sandu, la Conferința Națiunilor Unite despre schimbările climatice: „La Baku, am subliniat vulnerabilitatea țărilor ca Moldova la schimbările climatice”

„Pentru Moldova, schimbările climatice nu sunt o amenințare îndepărtată, ci o realitate care afectează viața cetățenilor, economia și, în special, comunitățile rurale dependente de agricultură”, a punctat astăzi la Conferința Națiunilor Unite despre schimbările climatice șefa statului, Maia Sandu. 

„Creșterea temperaturilor, secetele și ploile imprevizibile reduc randamentul culturilor agricole, iar viile se confruntă cu noi provocări. Accesul la apă devine tot mai dificil, afectând viața zilnică. De aceea astăzi, la Baku, am subliniat vulnerabilitatea țărilor ca Moldova față de efectele schimbărilor climatice”, a afirmat Președinta Maia Sandu.

Cea de-a 29-a sesiune a Conferinței Națiunilor Unite despre schimbările climatice, COP29, găzduită de Azerbaidjan, este dedicată mobilizării finanțării necesare pentru a reduce impactul schimbărilor climatice și pentru a ajuta societățile să se adapteze la acestea. 

Șefa statului a chemat la crearea unui sistem de finanțare echitabil și accesibil pentru țările cu resurse limitate precum Moldova. „Suntem pregătiți să implementăm soluții alături de comunitatea globală, cum ar fi proiecte de eficiență energetică, energie regenerabilă, iar prin Programul Național de Împădurire ne propunem să extindem suprafețele împădurite cu 5%”, a subliniat șefa statului.

Mesajul integral al Președintei poate fi citit aici.

În marja evenimentului, șefa statului a avut mai multe întrevederi bilaterale cu omologi și alți oficiali. În discuția cu Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, gazda conferinței, Președinta Maia Sandu a evidențiat parteneriatul de lungă durată dintre cele două țări și a subliniat potențialul de intensificare a cooperării economice. 

Cu Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, discuțiile s-au concentrat pe promovarea păcii și stabilității în regiune, creșterea comerțului și investițiilor turcești în Moldova, precum și rolul Găgăuziei ca punte între cele două țări. Cei doi lideri și-au exprimat sprijinul pentru conservarea limbii și culturii găgăuze.

Întrevederea cu Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a vizat extinderea dialogului politic și a cooperării economice, inclusiv prin deschiderea Ambasadei Republicii Moldova la Astana pe 1 ianuarie 2025.

Președinta Maia Sandu, de asemenea, a vorbit cu președintele Bosniei și Herțegovinei, Denis Bećirović, despre parcursul european și experiența în procesul de aderare la UE.

Șefa statului a mai discutat și cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Președintele Finlandei, Alexander Stubb, Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, și fostul premier britanic, Tony Blair.