Cu ocazia aniversării a 25-a de la crearea sistemului national de decorații, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret, privind decorarea unor personalități marcante din domeniul faleristicii naționale.
Distincțiile de stat ale Republicii Moldova reprezintă unul dintre atributele definitorii ale suveranității și independenței țării noastre și are menirea să exprime simbolic recunoștința statului față de cetățenii lui pentru contribuția lor personală sau colectivă la propășirea socială, economică sau culturală.
Viziunea artistică a distincțiilor introduse în 1992 a aparținut talentatului pictor și medalior Simion Odainic, membru-fondator al Comisiei Naționale de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, care a contribuit, alături de alți heraldiști și artiști plastici, dar și de funcționari de stat și redactori literari ai Parlamentului și Aparatului Președintelui Republicii Moldova, la implementarea și dezvoltarea ulterioară a sistemului național de decorații.
Astfel, pentru contribuție substanțială la instituirea și dezvoltarea sistemului distincțiilor de stat, merite deosebite în domeniul faleristicii naționale și activitate intensă pe tărîm social, șeful statului a conferit:
1. „Ordinul Republicii” - dlui Semion Odainic - membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, membru al Uniunii Internaționale a Medalierilor, pictor-autor al distincțiilor de stat, al medaliilor și insignelor jubiliare și comemorative, al multor decorații departamentale și corporative, a unor steme și drapele înregistrate în Armorealul General al Republicii Moldova. Este autor al Colanului Președintelui Republicii Moldova, al Colanului Primarului General și al Colanului Președintelui Academiei de Științe a Moldovei;
2. Ordinul „Bogdan Întemeietorul”- dlui Vladimir Bogdan care activează în cadrul Instituției Prezidențiale din anul 1990. Pe parcursul întregii perioade s-a afirmat ca un specialist competent, calificat, dînd dovadă de responsabilitate, înalte capacități profesionale, manageriale, disciplină și onestitate. A contribuit substanțial la instituirea și dezvoltarea sistemului distincțiilor de stat și a faleristicii naționale, la elaborarea actelor normative din domeniu, asigurînd asistenţă organizatorică, informaţional-analitică și metodologică Comisiei Naţionale de Heraldică;
3. Ordinul „Gloria Muncii” - dnei Tatiana Macarova activează în cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova din anul 1997. A contribuit la instituirea și dezvoltarea sistemului distincțiilor de stat și a faleristicii naționale și elaborarea actelor normative din domeniu.