Stimate domnule Președinte Rebelo de Sousa, bine ați venit în Republica Moldova. Mă bucur să vă salut la Chișinău, la acest sfârșit cald de octombrie, după întâlnirea noastră de la Lisabona, la începutul acestei luni.
Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă pe care mi-ați oferit-o în timpul vizitei mele în Portugalia.
Acest schimb de vizite oficiale în premieră marchează o etapă nouă în relațiile noastre bilaterale. Să fie de bun augur!
În iunie curent, premierul Antonio Costa a participat la summitul Comunității Politice Europene, marcând prima vizită a unui prim-ministru portughez în Republica Moldova.
Anul acesta, țările noastre au semnat un acord de parteneriat economic și un acord de cooperare în domeniul limbii, educației, științei și tehnologiei, culturii, sportului, tineretului și mass-media.
Salut, în acest context, semnarea scrisorii de intenție privind cooperarea între consiliile rectorilor din Moldova și Portugalia și decizia colegilor de a semna mâine, cu ocazia acestei vizite, a unui Memorandum de înțelegere între agențiile de investiții din țările noastre.
Deși ne despart mii de kilometri, Moldova și Portugalia sunt tot mai apropiate.
După cum vă spuneam la Lisabona, un exemplu elocvent al legăturilor economice strânse dintre țările noastre este industria noastră vinicolă. Un element esențial al acestei industrii sunt dopurile de plută - pe care le importăm din Portugalia.
În ceea ce privește relațiile noastre economice, am dori să vedem mai multe firme portugheze care își extind operațiunile în țara noastră. Asta va stimula creșterea economică în ambele țări.
Mâine, la deschiderea Forumului de Afaceri moldo-portughez, vom discuta cu reprezentanții companiilor portugheze prezente în regiune despre cum îi putem atrage să dezvolte afaceri în țara noastră.
Moldova caută să-și diversifice mai mult sursele de energie și vrem să învățăm din experiența portugheză în domeniul energiei regenerabile. Am dori să vedem mai multe companii portugheze specializate în energia regenerabilă investind în Moldova.
Astăzi am continuat discuțiile despre angajamentul Republicii Moldova de a avansa ferm pe calea europeană. Domnule Președinte, apreciez foarte mult sprijinul Dumneavoastră puternic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Am văzut cum Portugalia și alte state europene și-au consolidat democrația odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Și noi ne dorim să facem același lucru.
Relația noastră tot mai strânsă cu UE și pregătirile pentru negocierile de aderare au început deja să producă schimbări importante în Republica Moldova.
Comerțul nostru se îndreaptă tot mai mult spre Uniunea Europeană, unde ajung în prezent 60% din totalul exporturilor moldovenești.
Uniunea Europeană sprijină eforturile noastre de diversificare a surselor de energie și de creștere a securității energetice.
Apreciem sprijinul partenerilor pentru consolidarea securității noastre. O Moldovă democratică, puternică și stabilă poate fi un partener de încredere pentru asigurarea securității pe flancul de est al Uniunii Europene.
Prin întărirea legăturilor noastre, domnule Președinte, ne propunem să promovăm o viziune comună pentru un continent european stabil, sigur și prosper.
Credem că extinderea Uniunii Europene va aduce beneficii întregii Europe, consolidând securitatea continentului.
Sper că reuniunea Consiliului European de la Bruxelles din decembrie va decide în favoarea începerii negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Mizăm pe sprijinul puternic al Portugaliei.
În încheiere, vreau să subliniez cât de mult prețuim relația noastră cu Portugalia și să exprim dorința noastră pentru o dezvoltare continuă a parteneriatului, în beneficiul țărilor noastre și al cetățenilor noștri.
Vă mulțumesc.