Domnule Președinte Duda,
Mă bucur să vă revăd la Chișinău.
Începând cu anul trecut, Republica Moldova și Polonia au reușit să-și relanseze relația bună de cooperare și prietenie. Apreciez dialogul deschis pe care îl avem la nivel de șefi de stat, dar și cooperarea la nivel de guverne.
Republica Moldova beneficiază de asistență de dezvoltare prin intermediul Fundației poloneze Solidarity Fund și pe platforma Polish Aid, care implementează în țara noastră proiecte în diverse domenii, precum dezvoltarea locală și agricultura. Apreciem mult acest sprijin.
Din păcate, realitatea face ca vizita Dumneavoastră să aibă loc într-o perioadă complicată pentru Ucraina, pentru noi, pentru regiune și pentru întreaga Europă.
Republica Moldova a condamnat ferm, din prima zi, războiul împotriva Ucrainei; la fel de ferm, am chemat la restabilirea păcii.
Ne ghidăm, în contextul dat, de statutul nostru de stat neutru. Aceasta nu înseamnă, însă, a rămâne indiferent față de suferința altora. Cetățenii noștri și-au deschis casele și inimile pentru a acorda tot sprijinul umanitar necesar oamenilor care au suferit de pe urma acestui război.
În aproape o lună de război, în Moldova au intrat mai bine de 360 de mii de persoane din țara vecină. Aproape 100 de mii dintre ei se află în continuare aici, iar majoritatea sunt găzduiți de oameni, în casele lor.
Cetățenii noștri s-au solidarizat din prima zi cu femeile, vârstnicii și copiii refugiați din Ucraina. Ne-am mobilizat pentru a-i ajuta. Dar resursele noastre sunt limitate, de aceea, am cerut ajutorul comunității internaționale.
Apreciez faptul că mai multe state membre ale Uniunii Europene și-au arătat disponibilitatea de a primi pe teritoriul lor refugiați din Ucraina care au intrat în țara noastră.
Știți bine, domnule Președinte, ce înseamnă să administrezi o criză mare a refugiaților.
Polonia găzduiește acum cel mai mare număr de refugiați ucraineni - peste două milioane de oameni. Ca și în cazul nostru, mulți dintre ei rămân în țară, în centre de plasament, în casele polonezilor.
Moldova și Polonia găzduiesc un număr la fel de mare de refugiați, raportat la populație. Și noi, și dumneavoastră știm că nu este ușor, dar alegem să ne facem datoria de buni vecini, datoria de oameni.
Stimate domnule Președinte,
Republica Moldova este și va fi afectată puternic din punct de vedere economic, pe termen lung, de războiul din Ucraina. Producătorii noștri nu mai pot exporta pe piețele din est din cauza luptelor care se duc pe teritoriul țării vecine. Importurile, la fel, au fost întrerupte. Antreprenorii care și-au pierdut veniturile din cauza închiderii accesului pe aceste piețe, sunt nevoiți să se adapteze rapid la noua realitate.
În numele acestor antreprenori, a angajaților lor, solicităm ajutorul statelor membre ale Uniunii Europene. Deschiderea piețelor pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge în est din cauza războiului va fi apreciată ca un gest de sprijin clar și direct pentru producătorii moldoveni.
Republica Moldova a ales calea integrării și modernizării europene. Cetățenii țării noastre și-au confirmat clar opțiunea la alegerile din ultimii ani.
În acest context, după cum cunoașteți, pe data de 4 martie, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Acest gest reafirmă angajamentul nostru față de valorile europene și intenția fermă de a consolida cursul european al țării.
Apreciem mult susținerea Varșoviei și a Dumneavoastră personală pentru demersul european al Republicii Moldova.
Totodată, după cum am menționat anterior, Republica Moldova dorește să se asocieze mai activ la Inițiativa Celor Trei Mări, o platformă regională ce își propune consolidarea conexiunilor de infrastructură și a potențialului economic al țărilor din regiunea cuprinsă între Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Adriatică. Participarea în această Inițiativă regională va permite țării noastre să beneficieze de infrastructura europeană.
Domnule Președinte Duda,
Moldova și Polonia împărtășesc o relație de prietenie și bună vecinătate de secole. Sunt sigură că relația dintre țările noastre va avea și mai departe o dezvoltare dinamică și va oferi cetățenilor celor două țări noi oportunități pentru dezvoltare și prosperitate.
Însă pentru realizarea planurilor noastre avem nevoie, înainte de toate, de pace. Acum trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a opri războiul și pentru a restabili pacea în Ucraina, o țară prietenă atât pentru Moldova, cât și pentru Polonia. Pacea trebuie să învingă.