Stimate domnule Președinte Klaus Iohannis, bine ați revenit la Chișinău!
Vă salut cu bucurie și recunoștință într-o nouă vizită în Republica Moldova - o vizită atât de simbolică azi, când marcăm Ziua Limbii Române, limba care ne unește și în care ne trăim, deopotrivă, bucuriile și durerile. Folosesc acest prilej pentru a vă felicita, domnule Președinte, și a-i felicita pe toți vorbitorii de limbă română.
Legăturile dintre Republica Moldova și România au fost întotdeauna trainice însă astăzi Chișinăul și Bucureștiul se bucură de cea mai puternică și profundă relație din istoria noastră.
Suntem recunoscători României pentru sprijinul acordat în consolidarea rezilienței Republicii Moldova, iar Declarația semnată, astăzi, reafirmă susținerea dumneavoastră fermă în fața numeroaselor provocări cu care ne confruntăm.
România joacă un rol esențial în sprijinirea eforturilor noastre de consolidare a independenței energetice a Republicii Moldova.
Construcția liniei electrice aeriene Isaccea-Vulcănești-Chișinău este în plină desfășurare, iar lucrările pe linia Suceava-Bălți, vor începe în curând. Aceste linii vor conecta rețeaua electrică a Republicii Moldova la cea românească și la piața europeană.
Din 2021, când a fost dat în exploatare gazoductul Iași-Ungheni, Moldova nu mai depinde de un singur furnizor de gaze naturale și poate asigura necesarul de consum cetățenilor săi de pe malul drept al Nistrului cumpărând gaze pe piața europeană.
Apreciem contribuția României la construirea a cinci poduri rutiere noi peste Prut: Ungheni - Ungheni, Costești - Stânca, Leova - Bumbăta, Leca - Fălciu și Bărboieni - Răducăneni, care ne vor conecta și mai mult.
România, de ani buni, este și principalul partener comercial al Republicii Moldova. Pe piața României ajung peste ⅓ din exporturile noastre. România este și cel mai mare investitor în economia Moldovei, cu peste 1600 de companii cu capital românesc, prezente pe piața noastră.
În domeniul educației, suntem recunoscători pentru bursele oferite de România tinerilor din Republica Moldova și pentru contribuția României la studierea limbii române în comunitățile etnice și în diasporă. Chiar ieri, a avut loc evenimentul de repartizare a primelor 40 de autobuze școlare din cele 69, procurate cu sprijinul României. Peste 2000 de elevi din toate regiunile țării vor beneficia de ele începând cu ziua de luni.
Avem proiecte comune în domeniul cultural - târguri de carte, Reuniunea Teatrelor Naționale - pe care le vom continua cu încredere.
Chiar în aceste zile, la Chișinău, are loc Salonul Internațional de Carte Bookfest, iar peste două săptămâni vom găzdui Reuniunea Teatrelor Naționale. Apreciem sprijinul României în restaurarea cetății Soroca, renovarea Sălii cu Orgă, a Muzeului de Arte și a altor obiective culturale importante din Republica Moldova.
În decursul anilor, România a investit mult în dezvoltarea locală a Republicii Moldova, reparând peste 1000 de grădinițe din toată țara și finanțând peste 30 de proiecte în cadrul programului „Satul European”.
România continuă să fie cel mai puternic susținător al Republicii Moldova pe plan internațional, sprijinind cu fermitate parcursul nostru european. Lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în iunie curent, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul constant și deplin al României.
România a reușit să intre în valul precedent al extinderii Uniunii Europene, devenind membră a UE în anul 2007.
Mi-aș fi dorit să fim încă de atunci împreună în familia europeană. Acum avem o șansă istorică și a venit rândul Moldovei să parcurgă această cale, iar experiența României ne va fi foarte utilă în acest parcurs.
Domnule Președinte,
De doi ani și jumătate, Republica Moldova și România trăiesc cu războiul la hotar - războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război nedrept trebuie oprit, iar lumea liberă trebuie să facă totul pentru a nu mai admite războaie.
Ultimii ani, marcați de pandemie, de criza energetică și de război, ne-au pus la încercare. Dar, chiar și în cele mai grele timpuri, România ne-a fost mereu alături. În numele cetățenilor noștri, vă mulțumesc mult, domnule Președinte!
În pofida tuturor provocărilor, trebuie să spun că sunt mândră de progresul pe care Republica Moldova l-a înregistrat în ultimii ani.
În acești ani, Guvernul, cu sprijinul partenerilor internaționali, inclusiv al României, a construit peste 700 de km de drumuri, a investit trei miliarde de lei în modernizarea spitalelor și 500 de milioane de lei în renovarea instituțiilor și a colegiilor.
Am reușit să construim peste 800 de km de rețele de apeduct și, pe lângă apă, vrem să aducem cultura în localitățile noastre. Au fost renovate 80 de case de cultură, muzee și cămine culturale în raioane și a fost lansat voucherul cultural pentru tineri. Dar cel mai important, am reușit să păstrăm pacea în Republica Moldova și am ales să rămânem parte a lumii libere.
Astăzi știm încotro mergem și știm ce avem de făcut. Și, față de acum câțiva ani, pășim pe acest drum cu mai multă fermitate și cu instituții mai puternice, dar și cu prieteni ca România alături.
Domnule Președinte Klaus Iohannis,
Atunci când ați venit la Chișinău, în decembrie 2020, în primele zile ale mandatului meu, m-ați asigurat de tot sprijinul și ajutorul, iar Chișinăul și Bucureștiul au reintrat într-o interacțiune deschisă și firească. Fie că era vorba de primul lot de vaccinuri anti-Covid, de motorină pentru agricultorii din Republica Moldova sau de livrarea urgentă a energiei electrice atunci când rămâneam fără lumină după bombardamentele Rusiei în Ucraina - de fiecare dată am știut că putem miza pe România și pe dumneavoastră personal.
În numele cetățenilor Republicii Moldova, vă mulțumesc pentru tot sprijinul și asistența oferită. Avem, în România și în persoana Președintelui Klaus Iohannis, un partener de nădejde - sunt convinsă că vom dezvolta în continuare acest parteneriat, în beneficiul comun al oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului.