La mulți ani, dragi profesori!
Este o onoare pentru mine să pot adresa cuvinte de mulțumire atâtor Oameni ai Educației, care toată viața au dedicat-o educației. Din același motiv, vin în fața dvs mereu și cu sfială, pentru că, asemenea unui elev care susține un examen, vreau foarte mult ca să reușim.
Vreau să ajungem în ziua în care toată lumea să înțeleagă importanța educației, să înțeleagă cât de important este profesorul și profesia de cadru didactic să fie răsplătită pe merit, prestigiul unui profesor să fie la cel mai înalt nivel iar învățământul nostru să fie competitiv și la standarde înalte. Pentru educație am revenit în țară, pentru educație mă voi strădui mereu, orice aș face și oriunde aș fi. Știu că suntem în campanie electorală și ceea ce spun, ceea ce fac, poate fi interpretat, dar eu sunt aici ca să spun că vă respect, așa cum am spus-o în fiecare an, indiferent de calendarul electoral.
Recunoștința mea este amplificată de faptul că am trăit cu o profesoară acasă - mama. Și știu din prima sursă că e nevoie de tare multă dragoste și de multă răbdare ca să fii un profesor bun. Această dragoste inspiră. Și pentru această dragoste - unica ce face posibilă educația bună, eficientă, de valori - vă mulțumesc.
Dumneavoastră predați în clase de copii - toți sunt diferiți, vin din familii diferite, uneori vorbesc limbi diferite, blonzi, bruneți, cuminți sau neastâmpărați - dar aveți datoria să-i ridicați pe toți. Nu alegeți pentru cine lucrați, nu alegeți pe cine ajutați. Și știți că oricât de genial ar fi profesorul, nu ar reuși nimic fără contribuția elevului.
Țara noastră este ca o clasă - cu oameni diferiți, însă avem responsabilitatea să o ridicăm și să o ducem înainte pentru binele tuturor. Și cunoașteți foarte bine cât de important este fiecare om. Indiferent cât de mărețe ar fi obiectivele pe care mi le propun sau din cele pe care am reușit să le realizez, nu aș fi reușit niciodată de una singură.
O țară - ca și o clasă de elevi - pentru a reuși are nevoie de aceleași ingrediente -
1. respect și grijă reciprocă, față de fiecare membru al comunității.
2. unitate autentică, rezistență în fața clevetirii și a oricăror încercări de a ne dezbina.
3. implicare activă în comunitate, adică să ne pese de cei din jur și să nu fim indiferenți. Să ne implicăm activ nu doar în educația elevilor noștri, ci și în soluționarea problemelor comunității - fiecare dintre noi are puterea de a face o diferență semnificativă în viața celor din jur.
4. efort continuu - succesul și progresul pot fi atinse doar prin multă muncă.
Când intrați în clasă, de dvs depinde cum se vor privi pe sine elevii și cum își vor privi rolul în societate. Cred cu tărie în puterea educației și în puterea transformațională a profesorului și de propriul dvs exemplu, de modul în care educați generații de copii, de felul în care le vorbiți și îi tratați depinde modul în care acești copii își vor trata comunitatea, țara peste ani. Dragostea pe care le-o purtați când intrați în clasă, disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți sunt exact lucrurile care îi vor defini pe copii când vor fi adulți.
Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!